Przepisy Thermomix. Kotlety z kaszy jęczmiennej.
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 duże jajo
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli
- 4 łyżki bułki tartej,
- posiekany majeranek 1 łyżka
- sól
- pieprz
dodatowo:
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- opcjonalnie tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Do koszyczka Thermomix wsypujemy kaszę jęczmienną, do naczynia wlewamy 1000 g wody.
Koszyczek wkładamy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 25 min/100 stopni/obr.1.
W tym czasie cebulę obieramy kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i podsmażamy na maśle na brązowo.
Kiedy kasza się ugotuje wyciągamy koszyczek. Z naczynia wylewamy wodę. Kaszę pozostawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia Thermomix ( nie myjemy naczynia)wsypujemy przestudzoną kaszę, podsmażoną na rumiano cebulkę, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, majeranek (może być inne ulubione zioło). Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę z dodatkami mieszamy czas 20s/obr.3.
Jeżeli masa nie będzie klejąca dosypujemy bułki tartej.
Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na rumiano na patelni lub pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 20 min lub do zezłocenia się.
Kotlety z kaszy jęczmiennej podajemy np z sosem grzybowym lub ulubioną surówką.
Z podanych składnikiów wychodzi ok. 12 kotletów.