Składniki na 4 burgery
- 4 małe ugotowane buraki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
- 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki w zależnosci od konsystencji
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy buraki i miksujemy czas 30s/obr.8. Buraki możemy odcisnąć z soku. Do naczynia Thermomix dajemy kaszę jaglaną, buraczki, cebulkę, wyciśnięte ząbki czosnku, bułkę tartą. Sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy pomagając sobie kopystką czas 30s/obr/4. W zależności od konsystencji możemy dodać mąki.
Z masy formujemy 4 burgery. Pieczemy w 200 stopniach ok 30 minut. Następnie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy ok. 10 minut.
Podajemy w bułce, na liściu sałaty, papryki i kiełków rzodkiewki.
Czy wiesz, że 28 maja jest Dzień Hamburgera?
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Burger z kaszy jaglanej i buraków
Thermomix przepisy