Chleb mleczny na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email

Wypieków z dodatkiem zakwasu ciąg dalszy. W odstawkę poszły drożdże i powoli uczę się jak obchodzić się z zaczynem.

Składniki:

  • 250 g zakwasu pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 500 g mąki pszennej

Na wierzch:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • nasiona do posypania

Zakwas pszenny możemy uzyskać biorąc kilka łyżek aktywnego zakwasu żytniego. Następnie przez dwa dni dokarmiamy nasz zakwas poprzez dodawanie mąki pszennej i wody. Np. rano do aktywnego zakwasu dajemy 100 g mąki pszennej i 100 g wody letniej przegotowanej. Mieszamy dokładnie z aktywnym zaczynem żytnim, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zakwas mieszamy i dosypujemy znowu 100 g mąki pszennej i 100 g wody. Zostawiamy na 24 godziny i po tym czasie mamy gotowy zakwas pszenny.

Mleko, wodę, cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Dodajemy zakwas i masło ponownie mieszamy czas 30 s/obr.3.

Dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę i sól i wyrabiamy ciasto czas 8 minut/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto  w naczyniu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy piec (ja dałam ciasto do kosza chlebowego jednak przy przenoszeniu na blaszkę ciasto mi opadło więc sadzę, że lepiej ciasta już nie ruszać, tak zrobię następnym razem).

Zostawiamy ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika chleb smarujemy rozbitym jajkiem ze śmietaną i posypujemy ziarnami – makiem, sezamem, siemieniem.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy ok 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok 25 minut.

zakwas thermomix

4 komentarze

Dodaj komentarz