Chleb orkiszowo grzyczany

Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki na chleb orkiszowo-gryczany

  • 350 g orkiszu
  • 150 g gryki
  • 350 g letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g octu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 50 g otrąb pszennych

 

Ziarna mielimy na mąkę. Jeżeli nie mamy możliwości zmielenia ziaren możemy dać gotową mąkę orkiszową. Zamiast gryki można dać mąkę pszenną 150 g. W osobnym naczyniu wymieszać wodę, drożdże i miód.

Następnie dodać pozostałe składniki . Wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 15 minutach wyrośnięte ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.

Po wierzchu posypać co kto lubi – ziarnami słonecznika, maku lub płatkami owsianymi. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok  1 godziny

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do tem. 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy chlebek przez 40 minut.

Chlebek ma ciemny kolor a w smaku jest lekko słodkawy.

Dodaj komentarz