Chleb orkiszowo grzyczany

Chleb orkiszowo grzyczany

 

Składniki na chleb orkiszowo-gryczany

  • 350 g orkiszu
  • 150 g gryki
  • 350 g letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g octu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 50 g otrąb pszennych

 

Ziarna mielimy na mąkę. Jeżeli nie mamy możliwości zmielenia ziaren możemy dać gotową mąkę orkiszową. Zamiast gryki można dać mąkę pszenną 150 g. W osobnym naczyniu wymieszać wodę, drożdże i miód.

Następnie dodać pozostałe składniki . Wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 15 minutach wyrośnięte ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.

Po wierzchu posypać co kto lubi – ziarnami słonecznika, maku lub płatkami owsianymi. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok  1 godziny

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do tem. 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy chlebek przez 40 minut.

Chlebek ma ciemny kolor a w smaku jest lekko słodkawy.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock