Składniki na chleb orkiszowo-gryczany
- 350 g orkiszu
- 150 g gryki
- 350 g letniej wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g octu
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 50 g otrąb pszennych
Ziarna mielimy na mąkę. Jeżeli nie mamy możliwości zmielenia ziaren możemy dać gotową mąkę orkiszową. Zamiast gryki można dać mąkę pszenną 150 g. W osobnym naczyniu wymieszać wodę, drożdże i miód.
Następnie dodać pozostałe składniki . Wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 15 minutach wyrośnięte ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.
Po wierzchu posypać co kto lubi – ziarnami słonecznika, maku lub płatkami owsianymi. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do tem. 220 stopni i w takiej temperaturze pieczemy chlebek przez 40 minut.
Chlebek ma ciemny kolor a w smaku jest lekko słodkawy.