Kolejny z wypieków na zakwasie co jeden przepis to lepszy. Ten chleb dodatkowo wzbogacony ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Rośnie idealne, skórka chrupiąca, środek mięciutki a zarazem sprężysty. Przepis pochodzi z niedawno odkrytej strony www.chleb.info.pl.
Składniki na zakwas:
- 150g mąki pszennej
- 180g wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
na ziarno:
- 70g siemienia lnianego
- 210g wody
na ciasto chlebowe:
- 770g mąki pszennej
- 80g mąki żytniej
- 120g uprażonych ziaren słonecznika
- 350g wody
- 25g (1,5 łyżki) soli
- 280g namoczonego siemienia lnianego z dnia wcześniejszego
- 330g zaczynu z dnia wcześniejszego
Wykonanie:
Dzień wcześniej ziarna siemienia lnianego zalewamy wodą i odstawiam na ok. 12 godzin. To samo robimy z zaczynem. Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, wodę i zakwas mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Zostawiamy w naczyniu Thermomix w miejscu ciepłym na ok.12 godzin.
Na drugi dzień:
Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki oprócz ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie dosypujemy ziarna i wyrabiamy czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2-2,5 godziny. Po ok. godzinie uderzamy pięścią w ciasto i krótko wyrabiamy składając ciasto tak jak kopertę.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części formujemy bochenki i umieszczamy w koszyczkach do wyrastania na ok.2-2,5 godziny. Po upływie czasu i wyrośnięciu chlebków przekładamy na chleby na blachę do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i do gorącego piekarnika wsadzamy nasze chleby i pieczemy ok 40 min.