Sos ten robię kiedy jest największy sezon na pomidory. W szklarni u moich rodziców gałęzie uginają się pod owocami a w ogródku rosną świeże zioła.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1000 g pomidorów pokrojonych w czwórki
- 1 łodyga selera
- 6 gałązek pietruszki
- 5 liści bazylii
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki majeranku
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie sosu pomidorowego:
Do naczynia Thermomix dajemy pomidory oraz pociętą łodygę selera, gotujemy 30 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 1 Zamiast miarki na pokrywę dajemy koszyczek do gotowania (bardzo chlapie)
Po upływie 30 minut ściągamy z pokrywy koszyczek i przez otwór dajemy pocięte zioła i sól. Czekamy 2 minuty następnie zakładamy miarkę i miksujemy czas 1 min/obr.8
Tak gorący sos przekładam do świeżo wyparzonych słoiczków, zakręcam i przechowuję na zimę.
Sos można podawać również bezpośrednio po zrobieniu wtedy dodatkowo dajemy 1 cebulę i 1 ząbek czosnku. Składniki te dodajemy wtedy razem z pomidorami i selerem do gotowania.