Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami



Print Friendly

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami Thermomix

Składniki na ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mlecznej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 60 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 300 g śmietany min. 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe
  • listki mięty

Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe.

Wykonanie ciasta czekoladowego:

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj.

Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier. Zakładamy motylek i ubijamy na puszystą masę czas 6 min/obr.4. Następnie ustawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.3 i dodajemy w tym czasie partiami przestudzoną czekoladę z masłem.

W misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Do piany dajemy 3 łyżki masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dajemy całość masy i mieszamy.

Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wlewamy masę.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 min w temperaturze 45 stopni. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia. Następnie delikatnie wyciągamy z tortownicy.

Wykonanie kremu:

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ser i cukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4

Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce – u mnie maliny i borówki.

Przyozdabiamy listkami mięty.

Podobne przepisy

Add Comment