Tort naleśnikowy Thermomix
Składniki na tort naleśnikowy:
Ciasto na naleśniki:
- 300 g mleka roślinnego lub krowiego
- 300 g wody mineralnej gazowanej
- 320 g mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 10 g cukru pudru
- nasionka z pół laski wanilii
dodatkowo:
- jagody lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać na jednolitą masę czas 20 s/ obr.5
Na rozgrzane klarowane masło nakładamy porcję masy i smażymy z obu stron.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy składniki na krem.
Składniki na krem powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin.
Składniki mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-3 min/obr.3.
Zimnie naleśniki przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami.