Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami Thermomix
Składniki:
- 100 g migdałów płatki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 270 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g serka śmietankowego
- 500 g śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy 50 g płatków migdałowych i miksujemy czas 10s/obr.10.
Dodajemy zimne masło pokrojone na plastry, cukier (zostawiamy 1 łyżkę cukru do masy serowej) i mąkę mieszamy czas 30 s/obr. 5. do uzyskania kruszonki.
Do osobnego naczynia odkładamy 4 łyżki powstałej kruszonki i dodajemy pozostałe całe płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy i odkładamy do lodówki.
Do kruszonki, która jest w naczyniu Thermomix dodajemy jajko i mieszamy czas 30 s/obr.5.
Ciasto zlepiamy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nią formę na tartę ( u mnie podłużna 35 x 11) i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
Do naczynia Thermomix dajemy serek śmietankowy, jajko i 1 łyżkę cukru i mieszamy czas 10 s/obr. 5.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek.
Z zamrażalnika wyjmujemy schłodzone ciasto, z lodówki kruszonkę.
Na schłodzony spód wysypujemy połowę kruszonki. Wlewamy masę serową. Na to kładziemy śliwki i posypujemy resztą kruszonki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.