Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami
Print Friendly, PDF & Email

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami Thermomix

Składniki:

  • 100 g migdałów płatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g serka śmietankowego
  • 500 g śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy 50 g płatków migdałowych i miksujemy czas 10s/obr.10.

Dodajemy zimne masło pokrojone na plastry, cukier (zostawiamy 1 łyżkę cukru do masy serowej) i mąkę mieszamy czas 30 s/obr. 5. do uzyskania kruszonki.

Do osobnego naczynia odkładamy 4 łyżki powstałej kruszonki i dodajemy pozostałe całe płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy i odkładamy do lodówki.

Do kruszonki, która jest w naczyniu Thermomix dodajemy jajko i mieszamy czas 30 s/obr.5.

Ciasto zlepiamy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nią formę na tartę ( u mnie podłużna 35 x 11) i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.

Do naczynia Thermomix dajemy serek śmietankowy, jajko i 1 łyżkę cukru i mieszamy czas 10 s/obr. 5.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek.

Z zamrażalnika wyjmujemy schłodzone ciasto, z lodówki kruszonkę.

Na schłodzony spód wysypujemy połowę kruszonki. Wlewamy masę serową. Na to kładziemy śliwki i posypujemy resztą kruszonki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.

Przepisy Thermomix. Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami.

Przepisy Thermomix. Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami.

kruche_sliwki1

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.