Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Składniki na tortownicę 24 cm:

  • 210 g kaszy manny (1 szklanka)
  • 180 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek szara reneta (waga po obraniu)
  • pół kostki zmrożonego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy sypkie składniki czyli: mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy czas 30 s/obr.5

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem.

Suchą masę przesypujemy do innego naczynia.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 porcji masy sypkiej. (Ja odmierzam to za pomocą wagi Thermomix 190 g) Dajemy połowę jabłek, przysypujemy kolejną częścią 190 g masy suchej. Na to drugą porcję jabłek i zasypujemy ostatnią częścią masy suchej.

Na sam wierzch dajemy starte na tarce o grubych oczkach zmrożone masło. Rozkładamy równomiernie masło.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę na funkcji góra – dół.

Mi lekko wysuszyło górę szarlotki więc 5 minut przed końcem pieczenia skropiłam wodą.

kasza_manna_szarlotka

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock