Szarlotka sypana

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na tortownicę 24 cm:

  • 210 g kaszy manny (1 szklanka)
  • 180 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek szara reneta (waga po obraniu)
  • pół kostki zmrożonego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wsypujemy sypkie składniki czyli: mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy czas 30 s/obr.5

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem.

Suchą masę przesypujemy do innego naczynia.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 porcji masy sypkiej. (Ja odmierzam to za pomocą wagi Thermomix 190 g) Dajemy połowę jabłek, przysypujemy kolejną częścią 190 g masy suchej. Na to drugą porcję jabłek i zasypujemy ostatnią częścią masy suchej.

Na sam wierzch dajemy starte na tarce o grubych oczkach zmrożone masło. Rozkładamy równomiernie masło.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę na funkcji góra – dół.

Mi lekko wysuszyło górę szarlotki więc 5 minut przed końcem pieczenia skropiłam wodą.

kasza_manna_szarlotka

 

 

Dodaj komentarz