Składniki na tortownicę 24 cm:
- 210 g kaszy manny (1 szklanka)
- 180 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,2 kg jabłek szara reneta (waga po obraniu)
- pół kostki zmrożonego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy sypkie składniki czyli: mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy czas 30 s/obr.5
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem.
Suchą masę przesypujemy do innego naczynia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 porcji masy sypkiej. (Ja odmierzam to za pomocą wagi Thermomix 190 g) Dajemy połowę jabłek, przysypujemy kolejną częścią 190 g masy suchej. Na to drugą porcję jabłek i zasypujemy ostatnią częścią masy suchej.
Na sam wierzch dajemy starte na tarce o grubych oczkach zmrożone masło. Rozkładamy równomiernie masło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 1 godzinę na funkcji góra – dół.
Mi lekko wysuszyło górę szarlotki więc 5 minut przed końcem pieczenia skropiłam wodą.