Piernikowe babeczki
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 150 g miodu
- 80 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- konfitura truskawkowa
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, miód rozpuści w Thermomix czas 3 min/temp.37 stopni/obr.3 Suche składniki razem z przyprawami dać do naczynia Thermomix i wymieszać czas 1 min/obr.5 Następnie nastawiamy Thermomix na 1 min/obr.5 uruchamiamy i wbijamy po kolei jajka. Ciasto wlewamy do formy do połowy, dajemy łyżkę konfitury i zalewamy na wysokość 3/4 formy Piec ok 30 min w 18o C.(piekarnik powinien być nagrzany) Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem.
Dzis upieklam te piernikowe babeczki. Wyszly bardzo dobre choc dalam duzo mniej cukru, tylko 25% tego co jest podane w przepisie, bo jest juz miod, ktory tez jest slodki. Ciasto jest bardzo plynne wiec nie dalo sie dodac konfitury bo i tak by splynela na sam dol. Babeczki wyszly naprawde pycha. Na gore mozna polac czekolada lub glazura ale i bez tego sa super.
W
Jenda uwaga co do przepisu: w skladnikach jest podane 80g masla ale w opisie nie pisze kiedy je dodac.