Tort śliwkowy

Tort śliwkowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.4. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.

Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.

 

Mus śliwkowy

  • 1 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek
  • 500 ml wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • ok. 2-3 łyżki cukru (więcej w razie potrzeby)

Warstwa śmietanowa:

  • 500 ml kremówki
  • 70 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Przekładamy je do naczynia Thermomix, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.2. Następnie miksujemy na gładki mus czas 1 min/obr.10

Mus ponownie zagotowujemy czas 1 min/temp. 100/obr.2. Następnie nastawiamy  Thermomix czas 1 min/obr.4 i w tym czasie dosypujemy galaretki. Mus przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (trwa to kilka godzin)

Biszkopt dzielimy na dwie części.W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą masę śliwkową. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia a następnie dolewamy mleko i mieszamy. Do naczynia Thermomix  zakładamy motylek, wlewamy bardzo zimną śmietanę i cukier. Ubijamy śmietanę czas ok 40s do 1 min/obr.4 (musimy sprawdzać przez otwór aby nie zrobiło się masło, dlatego czas podaję orientacyjny). Kiedy śmietana jest już ubita, wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3.

Większą część śmietany przekładamy na mus śliwkowy, dajemy drugą część biszkopta i na wierzch biszkopta dajemy pozostałą część śmietany. Tort odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Źródło przepisu tutaj

 

thermomix tort

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.