Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.4. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.
Mus śliwkowy
- 1 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek
- 500 ml wody
- 2 galaretki wiśniowe
- ok. 2-3 łyżki cukru (więcej w razie potrzeby)
Warstwa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 70 ml mleka
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml wody
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Przekładamy je do naczynia Thermomix, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.2. Następnie miksujemy na gładki mus czas 1 min/obr.10
Mus ponownie zagotowujemy czas 1 min/temp. 100/obr.2. Następnie nastawiamy Thermomix czas 1 min/obr.4 i w tym czasie dosypujemy galaretki. Mus przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (trwa to kilka godzin)
Biszkopt dzielimy na dwie części.W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą masę śliwkową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia a następnie dolewamy mleko i mieszamy. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy bardzo zimną śmietanę i cukier. Ubijamy śmietanę czas ok 40s do 1 min/obr.4 (musimy sprawdzać przez otwór aby nie zrobiło się masło, dlatego czas podaję orientacyjny). Kiedy śmietana jest już ubita, wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3.
Większą część śmietany przekładamy na mus śliwkowy, dajemy drugą część biszkopta i na wierzch biszkopta dajemy pozostałą część śmietany. Tort odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Źródło przepisu tutaj