Pierniczki

Pierniczki
Print Friendly, PDF & Email

40 g masła
100 g płynnego miodu
50 g cukru
280 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

 

 

Do naczynia włożyć masło i miód, podgrzać to 2min/obr1/37 stopni

Dodac cukier, mąkę, jedno jajko, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać to 5 sekund/obr 6 następnie wyrobić 1 minute naciskając interwał.

Rozgrzać piekarnik na 150 stopni

Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice posypana mąką i wałkujemy ciasto. Następnie wycinamy foremkami rózne kształty.

Smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Po wyjęciu na drugim dzień polewamy (ja użyłam gotowej) polewą białą lub czarną i dekorujemy posypką.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.