
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 4 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- 5 śledzi w oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 miarka TM oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- majeranek suszony
- sól i cukier
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy z wody i wkładamy do naczynia Thermomix. Do naczynia Thermomix dolewamy 1000 g wody, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1. Grzyby odcedzamy i wyjmuje liść laurowy i ziele angielskie.
Do naczynia Thermomix dajemy odcedzone grzyby, korniszony (przekrojone na 4 części), cebulę (również przekrojoną na 4 części), sól, cukier, majeranek i koncentrat pomidorowy miksujemy czas 5 s/obr.5.
Śledzie kroimy w 2 cm. kawałki. Do słoika dajemy warstwę grzybową i warstwę śledzi i tak na przemian do skończenia składników.
Z podanej porcji wychodzi ok. 1.2 l słoika. Śledzie odstawić na 3 – 4 dni do lodówki.

a ile soli i cukru bo w przepisie nie jest podane