Śledzie po litewsku

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 5 śledzi w oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 miarka TM oleju
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • majeranek suszony
  • sól i cukier

Wykonanie:

Grzyby namaczamy w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy z wody i wkładamy do naczynia Thermomix. Do naczynia Thermomix dolewamy 1000 g wody, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy czas 30 min/Varoma/obr.1. Grzyby odcedzamy i wyjmuje liść laurowy i ziele angielskie.

Do naczynia Thermomix dajemy odcedzone grzyby, korniszony (przekrojone na 4 części), cebulę (również przekrojoną na 4 części), sól, cukier, majeranek i koncentrat pomidorowy miksujemy czas 5 s/obr.5.

Śledzie kroimy w 2 cm. kawałki. Do słoika dajemy warstwę grzybową i warstwę śledzi i tak na przemian do skończenia składników.

Z podanej porcji wychodzi ok. 1.2 l słoika. Śledzie odstawić na 3 – 4 dni do lodówki.

thermomix przepisy

Thermomix przepisy. Śledzie po litewsku

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie po litewsku Thermomix
Thermomix przepisy

Dodaj komentarz