
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepisy Thermomix.
Przepisy na Thermomix.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 200 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
- 750 g mleka
- 40 g cukru
- 2 łyżki cukru wanliowego
dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Wykonanie cukru waniliowego w Thermomix:
Do naczynia Thermomix wsypujemy 300 g cukru. Dokładamy 1 laskę wanilii. Miksujemy czas 40s/obr.10. Gotowy cukier waniliowy przesypujemy do słoika i zakręcamy.
Wykonanie ciasta kruchego:
Masło kroimy na kilka części. Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche. Mieszamy czas 1 min/obr.4.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na ok. 30 minut.
Do formy o wymiarach 25×30 dajemy papier do pieczenia. Jedną część ciasta kroimy na kilka części, umieszczamy na papierze, który jest w formie i palcami rozciągamy tak aby ciasto pokryło nam całą powierzchnie formy.
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy i kroimy w 1 cm kawałki.
Wykonanie budyniu:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy wszystkie składniki na budyń czyli mleko, budynie, cukier, cukier waniliowy. Gotujemy budyń czas 8 min/temp.90/obr.2.
Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar. Następnie wlewamy gorący budyń.
Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta i bezpośrednio na budyń ścieramy na dużych oczkach tarka ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto smakuje obłednie jak jest jeszcze ciepłe.
a czy w sezonie pozarabarbarowym 😉 można użyć jakichś innych owoców do tego ciacha tak, żeby wyszło równie dobre?