Bananowe brownie. Thermomix przepisy.
Składniki na bananowe brownie:
- 3 dojrzałe banany
- 200 g czekolady deserowej
- 150 g masła
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 150 g mąki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy 250 g wody. Zakładamy pokrywę a na nią przystawkę Varoma (dolną część).
Do szklanego naczynia dajemy połamaną czekoladę i masło. Miskę umieszczamy w przystawce Varoma, przykrywamy i rozpuszczamy czekoladę z masłem czas 5 min/Varoma/obr.1.
Nakładkę Varoma ściągamy z pokrywy. Wyciągamy miskę i mieszamy rozpuszczoną masę. Jeżeli będą jeszcze kawałki czekolady spokojnie można zostawić ponieważ czekolada rozpuści się. Masę zostawiamy do wystygnięcia.
Z naczynia Thermomix wylewamy wodę, osuszamy naczynie.
Banany obieramy ze skórki wrzucamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 20s/obr.7 (wysokość obrotów uzależniona jest od stopnia dojrzałości bananów. Im dojrzalsze banany tym niższe obroty ale minimum obroty 7).
Bananową pulpę przekładamy do masy czekoladowej.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy jajka. Jajka ubijamy czas 6 min/obr.4.
W tym czasie dodajemy łyżka po łyżce najpierw cukier potem mąkę.
Następnie wlewamy wystudzoną masę i mieszamy czas 20s/obr.3.
Formę do pieczenia o wymiarach 25×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 min.
Ciasta dłużej nie należy pieć ponieważ nam wyschnie. W środku ciasto powinno być wilgotne ale upieczone.