Kruche ciasteczka z makiem Thermomix.
Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 35 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 15 g suchego maku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy czas 30 s/obr.5.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wsadzamy do lodówki na min. 30 minut.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Na blat sypiemy mąkę i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm.
Z ciasta wycinamy gwiazdki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut. Musimy obserwować ciastka aby nam się nie przypaliły.