Tarta z rabarbarem i kremem patissiere

Tarta z rabarbarem i kremem patissiere
Print Friendly, PDF & Email

Tarta z rabarbarem i kremem patissiere Thermomix

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 40 ml kwaśnej śmietany

Składniki na krem patissiere:

  • 300 g mleka 3,2%
  • 60g cukru
  • 30g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • nasiona z 1 wanilii
  • szczypta soli

 

 

Przepisy Thermomix. Krem patissiere.

dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 300 g wody
  • 50 g cukru
  • płatki migdałowe

Wykonanie tarty z rabarbarem i kremem patissiere:

Wykonanie ciasta:

Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix,  formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem i blanszujemy rabarbar.

Wykonanie kremu:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i gotujemy czas 7 min/temp.90/obr.4.

Letni krem przelewamy na spód upieczonej i przestudzonej tarty.

Rabarbar:

Do garnka wlewamy wodę i cukier. Mieszając doprowadzamy do wrzenia.  Do wody wrzucamy pokrojone na szerokość blachy łodygi rabarbaru. Gotujemy ok 3 minut. Rabarbar wyciągamy na ręczniki papierowe. Lekko osuszamy i kładziemy na krem.

Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy tartę.

Thermomix przepisy. Tarta z rabarbarem i kremem patissiere.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.