Tarta z rabarbarem i kremem patissiere

Tarta z rabarbarem i kremem patissiere

Tarta z rabarbarem i kremem patissiere Thermomix

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 40 ml kwaśnej śmietany

Składniki na krem patissiere:

  • 300 g mleka 3,2%
  • 60g cukru
  • 30g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • nasiona z 1 wanilii
  • szczypta soli

 

 

Przepisy Thermomix. Krem patissiere.

dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 300 g wody
  • 50 g cukru
  • płatki migdałowe

Wykonanie tarty z rabarbarem i kremem patissiere:

Wykonanie ciasta:

Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix,  formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem i blanszujemy rabarbar.

Wykonanie kremu:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i gotujemy czas 7 min/temp.90/obr.4.

Letni krem przelewamy na spód upieczonej i przestudzonej tarty.

Rabarbar:

Do garnka wlewamy wodę i cukier. Mieszając doprowadzamy do wrzenia.  Do wody wrzucamy pokrojone na szerokość blachy łodygi rabarbaru. Gotujemy ok 3 minut. Rabarbar wyciągamy na ręczniki papierowe. Lekko osuszamy i kładziemy na krem.

Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy tartę.

Thermomix przepisy. Tarta z rabarbarem i kremem patissiere.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO