Tarta z rabarbarem i kremem patissiere Thermomix
Składniki na ciasto:
- 160 g mąki
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 40 ml kwaśnej śmietany
Składniki na krem patissiere:
- 300 g mleka 3,2%
- 60g cukru
- 30g masła
- 20 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- nasiona z 1 wanilii
- szczypta soli
dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru
- 300 g wody
- 50 g cukru
- płatki migdałowe
Wykonanie tarty z rabarbarem i kremem patissiere:
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem i blanszujemy rabarbar.
Wykonanie kremu:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i gotujemy czas 7 min/temp.90/obr.4.
Letni krem przelewamy na spód upieczonej i przestudzonej tarty.
Rabarbar:
Do garnka wlewamy wodę i cukier. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do wody wrzucamy pokrojone na szerokość blachy łodygi rabarbaru. Gotujemy ok 3 minut. Rabarbar wyciągamy na ręczniki papierowe. Lekko osuszamy i kładziemy na krem.
Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy tartę.