Zupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix
Przepis na Thermomix TM31 i TM5
Składniki:
- 40 g masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cytryna
- 800 g bulionu drobiowego
- sól, pieprz (najlepiej biały)
- 100 g śmietany 18%
- 80 g makaronu spaghetti
- natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy na 4 części i wrzucamy do misy Thermomix. Siekamy czas 10s/obr.4.
Dodajemy masło klarowane i podduszamy czas 4 min/obr. wsteczne 1/Varoma.
W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Dodajemy do cebuli i znowu podduszamy czas 5 min/obr. wsteczne 1/Varoma.
Kroimy marchewkę i selera w talarki.
Bulionem zalewamy kurczaka z cebulą. Dodajemy marchewkę i selera. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy czas 10 min/obr. wsteczne 1/100 stopni.
Dodajemy następnie makaron i ponownie gotujemy czas 8 min/obr. wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy sól i pieprz.
Śmietanę zaprawiamy gorącym bulionem aby uniknąć jej zważenia. Dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze czas 1 min/obr. wsteczne 1/temp. 100 stopni.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.