
Thermomix przepisy. Zupa krem z pieczarek i topinamburu
Składniki:
- 250 g topinamburu
- 250 g ziemniaków
- 150 g pieczarek
- 500 g bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, czosnek. Siekamy czas 15s/obr.4. Cebulę z czosnkiem zgarniamy ze ścianek naczynia, dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1
Topinambur obieramy, myjemy, dodajemy do naczynia Thermomix. Dodajemy również ziemniaki i pieczarki. Ziemniaki kroimy na 4 kawałki.
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sam koniec dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem czas 30s/obr.10.
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix