
Zupa z dyni z salsą mango. Thermomix przepisy.
Składniki:
- 700 g bulionu warzywnego
- 250 g puree z dyni
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ziemniaki
- świeży imbir ok 3 cm kawałek
- 200 g mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
Składniki na salsę mango:
- 2 mango
- 1 papryczka chilli
- 1 średnia czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i pokrojoną szalotkę.
Podsmażamy czas 5 min/tem. 100/obr.2
Dodajemy pokrojone na małe kawałki ziemniaki i ponownie podsmażamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków czas 15 min/temp.100/obr.1
Dodajemy imbir oraz puree z dyni. Gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1
Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy. Doprawiamy solą.
Wykonanie salsy mango:
Mango obieramy i kroimy. Jeżeli nie wiemy jak to zrobić to w tym linku jest film instruktażowy.
Do miski dajemy oliwę, miód i sok z limonki. Mieszamy dokładnie. Pokrojone mango dajemy do miski z sosem i odstawiamy.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulą oraz papryczkę chilli. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne. Składniki siekamy czas 5 s-10 s/obr.5 (po 5 sekundach zgarniamy kopystką cebulę i chilli ze ścianek naczynia).
Cebulę i chilli przekładamy do miski z mango. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki.
Do misek nalewamy zupę i na wierzch nakładamy salsę.