Flaczki z kani

Flaczki z kani
Print Friendly, PDF & Email

Flaczki z kani. Thermomix przepisy.

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kanie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1200 g bulionu warzywnego lub wody
  • ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku

Thermomix przepisy. Flaczki z kanii.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Kroimy czas 15s/obr.4.

Warzywa przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę – przekrojoną na 4 części, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5. Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę.

Dodajemy masło.

Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach.

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w paski kanię.

Podduszamy czas 5min/Varoma/obr. wsteczne 1.

Dolewamy gorący bulion lub wodę. Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem.

Podajemy z natką pietruszki.

One Response

  1. Agata

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.