
Flaczki z kani. Thermomix przepisy.
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 kanie
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1200 g bulionu warzywnego lub wody
- ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wrzucamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Kroimy czas 15s/obr.4.
Warzywa przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę – przekrojoną na 4 części, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5. Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę.
Dodajemy masło.
Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w paski kanię.
Podduszamy czas 5min/Varoma/obr. wsteczne 1.
Dolewamy gorący bulion lub wodę. Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
Podajemy z natką pietruszki.
Zupa wyszła bardzo dobra! Wszyscy domownicy byli zaskoczeni, że wegetariańskie flaczki z kani mogą być takie smaczne. Polecam