
Składniki:
- 1 cebula
- 4 małe ziemniaki
- 500 g obranej dyni
- 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- pół limonki
- 150 g serka mascarpone
- sól, ostra papryka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na pół i kroimy czas 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i podsmażamy czas 3 min/temp. 100/obr.1. Dodajemy pastę curry, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dynie. Podsmażamy czas 5 min/temp. 100/obr.1. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy czas 20 min/temp. 100/obr. 1. Zupę solimy, dodajemy ostrej papryki i ok. 1 łyżki soku z limonki. Całość miksujemy czas 30 s/obr.10. Dodajemy ser mascarpone i czekamy kilka minut aby ser się rozpuścił. Mieszamy czas 20s/obr. 3