Biała kiełbasa przepis Thermomix
Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31
Składniki na domową białą kiełbasę:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 700 g podgradla
- 500 g boczku surowego
- 500 g karkówki
- 400 g szynki
- 50 g soli
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 3-4 łyżki majeranku
- 4-7 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu
Dodatkowo:
- jelita
- 1000 g wody
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
Wykonanie:
Mięso dzielimy wg gatunku.Usuwamy ścięgna, błonki itp. Mięsa kroimy w grubą kostkę.
Mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w Thermomix. Przyznam się, że nie lubię mielić mięsa w Thermomix więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy.
Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach.
W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli mięso. W celu jak najlepszego zmielenia mięsa do nacznia Thermomix wkładajmy maksymalnie po 700 g mięsa.
Mięso przekładamy do dużej miski.
Dodajemy zioła, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy mięsnej wlewamy lodowatą wodę i wyrabiamy masę aż mięso wchłonie wodę a masa będzie kleista.
Masę na białą kiełbasę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Minimum 2 godziny.
W tym czasie namaczamy jelita wg czasu podanego na opakowaniu. Namaczanie zajmie nam ok. 2 godzin.
Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy końcówkę do nadziewania kiełbas. Smarujemy ją olejem.
Aby nadziewanie poszło nam sprawnie najlepiej aby robiły do dwie osoby.
Na końcówkę do nadziewania naciągamy jelita i nadziewamy je masą mięsną. Długość pętka zależy od nas ja zazwyczaj robię na długość ok. 20 cm.
Nadziewamy jelita do skończenia mięsa.
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakładamy przystawkę Varoma i kładziemy na obydwie części kiełbasę (robiłam na dwa razy).
Parujemy kiełbasę czas 45 min/obr.1/Varoma
Część kiełbasy zużywamy od razu a to co nam zostanie spokojnie możemy zamrozić.