Składniki na pasztet:
- 500 g wieprzowiny
- 500 g wołowiny
- 250 g podgardla
- 400 g wątróbki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 100 g pieczarek
- czerstwa kajzerka
- 4 jaja
- 5o g smalcu
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości (ja gotuję w garnczku na gazie ale można użyć Varomy i po ok 1 godzinie mamy gotowe mięsko) , kajzerkę zamaczamy w wodzie aby namokła.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 4 s/obr.6, następnie dodajemy pieczarki i rozdrabniamy czas 5 s/obr 4. Zakładamy motylek i dajemy smalec i dusimy pieczarki z cebulką 5 min/temp. 90 stopni/obr. wsteczne.
Dodajemy pokrojone na drobne kawałki mięso oraz pozostałe składniki czyli odciśnięta bułkę, jajka, gałkę, sól i pieprz i mielemy razem 2 min/obr. 8.
Tak przygotowaną masę wykładamy do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.