Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

Składniki na pasztet:

  • 500 g wieprzowiny
  • 500 g wołowiny
  • 250 g podgardla
  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 100 g pieczarek
  • czerstwa kajzerka
  • 4 jaja
  • 5o g smalcu
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości (ja gotuję w garnczku na gazie ale można użyć Varomy i po ok 1 godzinie mamy gotowe mięsko) , kajzerkę zamaczamy w wodzie aby namokła.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 4 s/obr.6, następnie dodajemy pieczarki i rozdrabniamy czas 5 s/obr 4.  Zakładamy motylek i dajemy smalec i dusimy pieczarki z cebulką 5 min/temp. 90 stopni/obr. wsteczne.

Dodajemy pokrojone na drobne kawałki mięso oraz pozostałe składniki czyli odciśnięta bułkę, jajka, gałkę, sól i pieprz i mielemy razem 2 min/obr. 8.

Tak przygotowaną masę wykładamy do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock