Co zrobić jak się zważy masa?

Print Friendly, PDF & Email

Ostatnio przygotowywałam tort na przyjęcie niespodziankę. Jeżeli niespodzianka to tort robiony był w tajemnicy w dodatku wieczorem a nawet nocą. Wszystko fajnie – biszkopt upieczony, składniki na masę przygotowane. I cóż wlewam żelatynę do masy serowej i masa ale niestety zważyła się. Pierwsza w nocy nie wiem co robić – na pomoc przychodzi internet, który podpowiada aby lekko podgrzać masę. Myślę zaryzykuje przecież masa i tak jest do wyrzucenia.

Masę, która była w Thermomix zaczęłam powoli podgrzewać. Nastawiłam Thermomix na 5 min z temp.60 stopni. Masa już po 3 minutach i temp. 50 stopni zyskała dawną jedwabistość i gładkość.

 

Photo credit: Shandi-lee / Foter.com / CC BY-NC-ND

 

Dodaj komentarz