Zapiekany kalafior z sosem serowym. Thermomix przepisy.
Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5
Składniki:
- 600 g wody
- 1 łyżeczka soli
- mały kalafior
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 300 g mleka
- 100 g sera gorgonzola
dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy sól.
Zakładamy pokrywę a na nią dolną część nakładki Varoma. Na Varomie umieszczamy różyczki kalafiora (mała główka).
Kalafiora gotujemy na parze czas 20 min/Varoma (120 stopni)/obr.1.
Ściągamy Varomę, wodę z naczynia wylewamy.
Do naczynia Thermomix dajemy masło, podduszamy je czas 2 min/100 stopni/obr.1. Dosypujemy mąkę i ponownie podduszamy czas 3 min/100 stopni.
Dolewamy mleko i ser gorgonzola. Gotujemy czas 6 min/90 stopni/obr.3.
Do naczynia żaroodpornego dajemy różyczki kalafiora, zalewamy kalafiora sosem.
W misce mieszamy bułkę tartą i oliwę. Powstałą kruszonką posypujemy kalafiora.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 190 stopni.