Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na zupę krem z kukurydzy:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 800 g wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • oliwa do podsmażenia cebuli
  • pieprz, sól, chilli, mielony imbir, gałka muszkatałowa
  • 1 ząbek czosnku

Ziemniaki i marchew obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w  kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki, marchewkę i kukurydzę umieszczamy w naczyniu Thermomix, zalewamy wodą i gotujemy czas 30 min/temp.100 stopni, obr.1. Jak woda osiągnie temp 100 stopni wrzucamy kostki rosołowe. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor.

Następnie dodajemy cebulę do naszej zupy, wyciskamy czosnek, śmietanę oraz przyprawy wg uznania i miksujemy czas 30 s/obr.8.

Zupę można podawać z grzankami.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.