Składniki na zupę krem z kukurydzy:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 4 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 800 g wody
- 2 kostki rosołowe
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- oliwa do podsmażenia cebuli
- pieprz, sól, chilli, mielony imbir, gałka muszkatałowa
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki i marchew obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki, marchewkę i kukurydzę umieszczamy w naczyniu Thermomix, zalewamy wodą i gotujemy czas 30 min/temp.100 stopni, obr.1. Jak woda osiągnie temp 100 stopni wrzucamy kostki rosołowe. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor.
Następnie dodajemy cebulę do naszej zupy, wyciskamy czosnek, śmietanę oraz przyprawy wg uznania i miksujemy czas 30 s/obr.8.
Zupę można podawać z grzankami.