Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 żółtek

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 op budyniu waniliowego bez cukru (2×40 g)

dodatkowo:

  • 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5. Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany.

Ciasto wyciągamy z naczynia, dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i dajemy do zamrażalnika na min. 1 godzinę. Ciasto zamrażamy ponieważ łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce.

Na blachę o wymiarach 33cm x 23cm dajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Połowę jabłek dajemy do naczynia Thermomix ( ja nie myłam naczynia po cieście). Jabłka siekamy czas 15 s/obr.4. Jabłka przekładamy do dużej miski. To samo robimy z drugą częścią jabłek.

Do posiekanych jabłek dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy na ok 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wyciągamy i wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto podpiekamy ok 8 minut.

W tym czasie z jabłek wyciskamy nadmiar soku. Na ciepłe ciasto dajemy jabłka, posypujemy cynamonem.

Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy białka, dajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany czas 4 min/obr.4.

Po tym czasie naswawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy proszek budyniowy i cukier.

Na jabłka dajemy pianę i rozprowadzamy ją równomiernie.

Na pianę ścieramy na tarce (grube oczka) zmrożoną część ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika (piekarnik jest już rozgrzany). Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock