Jabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 żółtek
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 op budyniu waniliowego bez cukru (2×40 g)
dodatkowo:
- 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5. Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany.
Ciasto wyciągamy z naczynia, dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i dajemy do zamrażalnika na min. 1 godzinę. Ciasto zamrażamy ponieważ łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce.
Na blachę o wymiarach 33cm x 23cm dajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Połowę jabłek dajemy do naczynia Thermomix ( ja nie myłam naczynia po cieście). Jabłka siekamy czas 15 s/obr.4. Jabłka przekładamy do dużej miski. To samo robimy z drugą częścią jabłek.
Do posiekanych jabłek dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy na ok 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyciągamy i wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto podpiekamy ok 8 minut.
W tym czasie z jabłek wyciskamy nadmiar soku. Na ciepłe ciasto dajemy jabłka, posypujemy cynamonem.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy białka, dajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gęstej piany czas 4 min/obr.4.
Po tym czasie naswawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy proszek budyniowy i cukier.
Na jabłka dajemy pianę i rozprowadzamy ją równomiernie.
Na pianę ścieramy na tarce (grube oczka) zmrożoną część ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika (piekarnik jest już rozgrzany). Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.