Przepisy Thermomix. Domowy ramen.
Składniki na bulion:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 skrzydełka
- 1 połówka udka z kurczaka
- 1 marchewka pokrojona na kawałki
- 1 pietruszka pokrojona na kawałki
- 1 cm plaster selera pokrojonego na 4 części
- 10 cm pora
- 1 cebula (opalona nad palnikiem)
- 1 liść laurowy
- 1 papryczka chilli ( wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy)
- 2 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry
- sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy
- 1600 g wody
Dodatki:
- kapusta pak choy
- jajka
- 200 g makaronu chińskiego
- 30 g suszonych grzybów shitake
- pęczek dymki lub szczypiorku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1. Gotujemy z założoną na pokrywę TM miarką. Następnie ściągamy miarkę i gotujemy w sumie 90 min/temp. 90/obr.1
Grzyby shitake przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja namoczyłam grzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu.
Wyciągamy koszyczek z naczynia.
Mięso z rosołu kroimy na kawałki
Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem.
Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy).