Przepisy Thermomix. Kokosowa pannacotta z ananasową galaretką.
Składniki:
- puszka ananasów
- 1 limonka
- laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g mleka kokosowego
- 150 g śmietany 30%
- 50 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Ananasa pokroić w kostkę. Do naczynia Thermomix wlać sok z ananasów (sok z puszki), sok z połowy limonki oraz ziarenka z pół laski wanilii. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.1
Dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny. Mieszamy czas 30 s/obr.4.
Masę przelewamy do naczynia i schładzamy. Na spód słoiczków lub salaterek układamy pokrojone ananasy. Zalewamy je zimną masą ananasową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.
Kokosowa pannacotta
Do czystego naczynia Thermomix wlewamy śmietanę, ziarenka wanilii z drugiej połówki oraz cukier. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.1
Dodajemy żelatynę i mieszamy czas 30s/obr.4. Następnie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy czas 30 s/obr.4.
Zimną pannacottę wlewamy na ananasową galaretkę.
Wstawiamy całość do lodówki.
Dekorujemy plastrem limonki. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków.