Thermomix przepisy. Cytrynowa tarta.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 250 g mąki krupczatki
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 3 cytryny
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 100 g białej czekolady
Wykonanie:
Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4. Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut.
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka.
Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2
Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2.
Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa zastygła.
Dekorujemy wg. uznania.