Składniki:
- 1500 g bulionu mięsnego
- puszka pomidorów
- kilka suszonych pomidorów
- mięso z gotowanego bulionu
- kilka liści czosnku niedźwiedziego
- 50 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół papryczki chili
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia czas 6 min/temp.100/obr.1.
Do naczynia wlewamy puszkę pomidorów w sosie. Miksujemy czas 15 s/obr. 6.
Dodajemy przyprawy oregano, bazylię, paprykę i ostre chilli. Ja na tym etapie dodaję dwa liście czosnku niedźwiedziego.
Dosypujemy kaszę pęczak.
Pomidory suszonekroimy w drobną kostkę, mięso z bulionu również kroimy. Dodajemy do naczynia Thermomix.
Całość gotujemy czas 30 min/temp. 100/obr. wsteczne 1.
Przed podaniem zupę posypujemy pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim. Można na wierzch dać kleks śmietany.