Składniki:
- 100 g wody
- 10 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 250 g mąki
- 40 g oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
nadzienie:
- 300 g szpinaku świeżego
- 20 g masła klarowanego
- 100 g sera feta
- 20 g sera parmezan
- ząbek czosnku
- pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.
W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Następnie postępujemy wg schematu (jeżeli będą jakieś pytania proszę o komentarze)
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.