Drożdżowe słoneczko ze szpinakiem

Drożdżowe słoneczko ze szpinakiem

Składniki:

  • 100 g wody
  • 10 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 250 g mąki
  • 40 g oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

nadzienie:

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 20 g masła klarowanego
  • 100 g sera feta
  • 20 g sera parmezan
  • ząbek czosnku
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.

W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.

Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Następnie postępujemy wg schematu (jeżeli będą jakieś pytania proszę o komentarze)

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.

Thermomix przepisy. Drożdżowe słoneczko

Thermomix przepisy. Drożdżowe słoneczko

thermomix szpinak

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.