Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Poncz:
- 100 ml słodkiej herbaty
Składniki na warstwę malinową:
- 500 g mrożonych malin
- 400 ml wrzątku
- 2 galaretki malinowe
Składniki na warstwę serową:
- 650 g sera waniliowego na serniki
- 250 g śmietany 30%
- 50 g cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 100 g wrzątku
Wykonanie:
Jajka na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy jajka. Ubijamy czas 10 min/obr.4 W tym czasie powoli łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Na 30 sekund przed końcem czasu dolewamy olej. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy czas 30 s/obr.2
Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20 minut. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Kiedy biszkopt będzie zimny nasączamy go ponczem.
Wykonanie warstwy malinowej:
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wrzucamy zamrożone maliny. Mieszamy delikatnie i czekamy jak galaretka zacznie tężeć (ok. 6 minut). Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na biszkopt i tort wstawiamy do lodówki.
Wykonanie masy serowej:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy ser z cukrem pudrem.Mieszamy czas 1 min/obr.4. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i dodajemy po łyżce serowej masy. Mieszamy delikatnie. Na sam koniec wlewamy żelatynę i masę przekładamy na warstwę malinową. Masę wyrównujemy i dajemy do lodówki aby masa stężała.