Tort malinowo waniliowy

Tort malinowo waniliowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Poncz:

  • 100 ml słodkiej herbaty

Składniki na warstwę malinową:

  • 500 g mrożonych malin
  • 400 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe

Składniki na warstwę serową:

  • 650 g sera waniliowego na serniki
  • 250 g śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 g wrzątku

Wykonanie:

Jajka na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy jajka. Ubijamy czas 10 min/obr.4 W tym czasie powoli łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Na 30 sekund przed końcem czasu dolewamy olej. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy czas 30 s/obr.2

Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20 minut. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Kiedy biszkopt będzie zimny nasączamy go ponczem.

 

Wykonanie warstwy malinowej:

Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wrzucamy zamrożone maliny. Mieszamy delikatnie i czekamy jak galaretka zacznie tężeć (ok. 6 minut). Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na biszkopt i tort wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy serowej:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy ser z cukrem pudrem.Mieszamy czas 1 min/obr.4.  Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i dodajemy po łyżce serowej masy. Mieszamy delikatnie. Na sam koniec wlewamy żelatynę i masę przekładamy na warstwę malinową. Masę wyrównujemy i dajemy do lodówki aby masa stężała.

 

Thermomix przepisy. Tort malinowy

Thermomix przepisy. Tort malinowy

SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.