Składniki na 2 osoby:
- 90 g kaszy pęczak
- 200 g wody plus do dolewania
- poł główki małego brokuła
- 7-8 szt pomidorków koktajlowych
sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy kaszę pęczak, solimy i wlewamy wodę. Gotujemy czas 20 min/Varoma/obr. wsteczne soft. Kiedy woda zacznie nam się gotować na pokrywę Thermomix dajemy przystawkę Varoma z rozdzielonym brokułem. Gotujemy brokuły w tym samym czasie co kaszę do ich miękkości ok. 7 min. Przystawkę Varoma odkładamy i sprawdzamy czy nie trzeba dolać wody do kaszy. Jeżeli trzeba dolać wody dolewamy wodę tak aby przykryła kaszę i na pokrywę dajemy koszyczek. Kiedy czas się skończy przykrywamy pokrywę Thermomix miarką i zostawiamy kaszę aby doszła i wystygła.
Składniki na sos mieszamy. Zimną kaszę, rozdzielonego brokuła i pokrojone pomidorki koktajlowe doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Polewamy sosem i odstawiamy na 1 godzinę aby smaki się przegryzły.
Idealne danie do lunch boxa.