Bułgarski chleb słonecznik

Bułgarski chleb słonecznik
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na tortownicę 30 cm:

  • 1000 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml letniego mleka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

dodatkowo:

  • 100 g roztopionego masła
  • żółtko do posmarowania
  • słonecznik do posypania

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy 2 miarki mleka, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.2 Zostawiamy na 15 min. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Jeżeli Thermomix będzie miał problemy z wyrobieniem takiej ilości mąki pomagamy mu kopystką. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Roztapiamy masło.

Następnie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie i dzielimy na 4 części. Wałkujemy każdą część w okrąg o średnicy 30 cm. Pierwsze koło smarujemy roztopionym masłem, na to dajemy następne koło i smarujemy masłem. Trzecie i czwarte koło tak samo. Wierzch również smarujemy masłem. Dzielimy to na 16 części tak jak pizzę i zwijamy jak rogale. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rogaliki na tortownicy. 11 rogalików dookoła tortownicy i 5 pośrodku ( mi zmieściło się 4).

Możemy posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem ( ja zapomniałam posmarować żółtkiem i niestety słonecznik w trakcie pieczenia spadł)

Pieczemy 30 min w nagrzanym piekarniku 200 stopni. Przez pierwsze 15 minut wierzch chlebka zasłoniłam folią aluminiową.

Źródło przepisu: http://www.chleby.info/2014/06/bugarski-chlebek-sonecznik.html

chleb bułgarski thermomixSONY DSCSONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.