Składniki na tortownicę 30 cm:
- 1000 g mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 500 ml letniego mleka
- 3 łyżki octu winnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
- 100 g roztopionego masła
- żółtko do posmarowania
- słonecznik do posypania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy 2 miarki mleka, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.2 Zostawiamy na 15 min. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Jeżeli Thermomix będzie miał problemy z wyrobieniem takiej ilości mąki pomagamy mu kopystką. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Roztapiamy masło.
Następnie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie i dzielimy na 4 części. Wałkujemy każdą część w okrąg o średnicy 30 cm. Pierwsze koło smarujemy roztopionym masłem, na to dajemy następne koło i smarujemy masłem. Trzecie i czwarte koło tak samo. Wierzch również smarujemy masłem. Dzielimy to na 16 części tak jak pizzę i zwijamy jak rogale. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rogaliki na tortownicy. 11 rogalików dookoła tortownicy i 5 pośrodku ( mi zmieściło się 4).
Możemy posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem ( ja zapomniałam posmarować żółtkiem i niestety słonecznik w trakcie pieczenia spadł)
Pieczemy 30 min w nagrzanym piekarniku 200 stopni. Przez pierwsze 15 minut wierzch chlebka zasłoniłam folią aluminiową.
Źródło przepisu: http://www.chleby.info/2014/06/bugarski-chlebek-sonecznik.html