Składniki na 2 duże chaczapuri:
ciasto:
- 220 g mąki
- 150 g wody
- 10 g drożdży
- 5 g oliwy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól do ciasta
nadzienie:
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera białego typu włoskiego
- 2 jajka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2. Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubem:))
Nadzienie:
Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.
Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.
Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.