Ajvar

Ajvar

Składniki na Ajvar Thermomix:

  • 3 papryki
  • 1 bakłażan
  • 400 g pomidorów lima
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 10 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Paprykę, bakłażana umyć, osuszyć. Bakłażana nakłuć widelcem. Paprykę i bakłażana wstawiamy do piekarnika.Pieczemy na funkcji grila ok 30 minut w temp. 200 stopni. Paprykę i bakłażana wyciągamy, dajemy do osobnych misek. Paprykę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. (Folia ułatwia późniejsze obieranie papryki).

Pomidory obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy. Z papryczki chili usuwamy pestki.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części, czosnek oraz papryczkę chili. Kroimy czas 15 s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/temp. Varoma/obr.Soft.

Z papryki usuwamy pestki, obieramy ją ze skórki. Z bakłażanem robimy tak samo. Sok z papryki który zebrał się w misce wykorzystujemy. Natomiast sok z bakłażana wylewamy.

Pomidory kroimy w kostkę. Paprykę i bakłażana również.

Dodajemy całość do naczynia Thermomix. Sok, który pozostał z papryki również.

Gotujemy czas 40 min/temp. 100/obr.1. Na pokrywę zamiast pokrywki dajemy koszyczek.

Następnie sos miksujemy czas 30 s/obr. 4-5. W zależności jaką chcemy mieć konsystencję ajvaru.

Przyprawiamy ajvar solą, pieprzem, papryką oraz czubricą.

Sos gotujemy czas 60 min/temp. 100/obr.1 aby był gęsty i odparowany. Gorący ajvar przekładamy do gorących słoików i zakręcamy.

Ajvar wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla lub piekarnika.

 

Przepisy Thermomix. Ajvar.

Przepisy Thermomix. Ajvar.

 

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.