Składniki na Ajvar Thermomix:
- 3 papryki
- 1 bakłażan
- 400 g pomidorów lima
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 10 g oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka zielonej czubricy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Paprykę, bakłażana umyć, osuszyć. Bakłażana nakłuć widelcem. Paprykę i bakłażana wstawiamy do piekarnika.Pieczemy na funkcji grila ok 30 minut w temp. 200 stopni. Paprykę i bakłażana wyciągamy, dajemy do osobnych misek. Paprykę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. (Folia ułatwia późniejsze obieranie papryki).
Pomidory obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy. Z papryczki chili usuwamy pestki.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części, czosnek oraz papryczkę chili. Kroimy czas 15 s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/temp. Varoma/obr.Soft.
Z papryki usuwamy pestki, obieramy ją ze skórki. Z bakłażanem robimy tak samo. Sok z papryki który zebrał się w misce wykorzystujemy. Natomiast sok z bakłażana wylewamy.
Pomidory kroimy w kostkę. Paprykę i bakłażana również.
Dodajemy całość do naczynia Thermomix. Sok, który pozostał z papryki również.
Gotujemy czas 40 min/temp. 100/obr.1. Na pokrywę zamiast pokrywki dajemy koszyczek.
Następnie sos miksujemy czas 30 s/obr. 4-5. W zależności jaką chcemy mieć konsystencję ajvaru.
Przyprawiamy ajvar solą, pieprzem, papryką oraz czubricą.
Sos gotujemy czas 60 min/temp. 100/obr.1 aby był gęsty i odparowany. Gorący ajvar przekładamy do gorących słoików i zakręcamy.
Ajvar wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla lub piekarnika.