Składniki na spód:
Do naczynia Thermomix wlewamy 300 g wody, nastawiamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Do metalowej miski wlewamy 50 g mleka i dodajemy 50 g połamanej czekolady (jak to wygląda – tutaj). Następnie mieszamy łyżeczką czekoladę z mlekiem. Zostawiamy do przestygnięcia. Wylewamy wodę z Thermomix.
Do suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy miękkie masło, sól i cukier. Ucieramy czas 4 min/obr.4. Dodajemy jajka i znowu ucieramy czas 2 min/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.4 i dodajemy na przemian rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód tortownicy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 min. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto uwalniamy z obręczy tortownicy i ścinamy na równo wierzch ciasta. Ścięte ciasto kruszymy i odkładamy do dekoracji.
Składniki na masę:
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (100 ml wody). Do naczynia Thermomix dajemy serek oraz cukier wraz z ziarenkami wanilii. Mieszamy czas 20s/obr.4. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Mieszamy z serkiem czas 30 s/obr.4. Następnie nastawiamy Thermomix na czas 30 s/obr.3 i w trakcie pracy Thermomix wlewamy zimną żelatynę. Mieszamy.
Na ciasto zakładamy ponownie pierścień tortownicy. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową. Truskawki układamy na cieście. Część truskawek przecinamy na pół i ustawiamy przodem przecięcia do pierścienia tortownicy. Zalewamy to masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dekorujemy pozostałymi okruchami ciasta i truskawkami.
Dzien dobry!
Tort wyglada oblednie – chcialabym go zobic, jednak nie jest tutaj podana informacja o srednicy tortownicy – czy 28 cm bedzie ok?
ja robiøam w 26 srednica