Ciasto czekoladowo migdałowe

Ciasto czekoladowo migdałowe

Składniki na ciasto czekoladowo migdałowe:

  • 230 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 130 g cukru brązowego
  • 170 g miękkigo masła
  • 25 g  zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g uprażonych i obranych ze skórki migdałów drobno posiekanych

Wykonanie:

Najpierw mielimy migdały 25 g – czas 15 s/obr 9. Zmielone migdały przesypujemy do osobnego naczynia.

Rozpuszczamy czekoladę – instrukcja tutaj, następnie dosypujemy cukier i czekamy jak się rozpuści czas 2 min/obr. 5. Następnie dodajemy masło i również czekamy jak się rozpuści czas 1 min/obr 4

Dodajemy migdały i mieszamy całość 30 s/obr.4, dodajemy po jednym żółtku (białka zostawiamy na pianę) i ubijamy masę czas 3 min/obr. 4

Między czasie w dużej misce ubijamy pianę i łączymy z przygotowanym ciastem mieszając już łyżką. Na sam koniec dajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.

Ciasto w trakcie pieczenia ładnie rośnie jednak wierzch może nieco popękać. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

One Response

  1. Karina

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.