Składniki na ciasto czekoladowo migdałowe:
- 230 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki wody
- 130 g cukru brązowego
- 170 g miękkigo masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 100 g uprażonych i obranych ze skórki migdałów drobno posiekanych
Wykonanie:
Najpierw mielimy migdały 25 g – czas 15 s/obr 9. Zmielone migdały przesypujemy do osobnego naczynia.
Rozpuszczamy czekoladę – instrukcja tutaj, następnie dosypujemy cukier i czekamy jak się rozpuści czas 2 min/obr. 5. Następnie dodajemy masło i również czekamy jak się rozpuści czas 1 min/obr 4
Dodajemy migdały i mieszamy całość 30 s/obr.4, dodajemy po jednym żółtku (białka zostawiamy na pianę) i ubijamy masę czas 3 min/obr. 4
Między czasie w dużej misce ubijamy pianę i łączymy z przygotowanym ciastem mieszając już łyżką. Na sam koniec dajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.
Ciasto w trakcie pieczenia ładnie rośnie jednak wierzch może nieco popękać. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Brak wpisu o mące, kiedy ją dodać. No i pianę z białek można ubić wcześniej w Termolu 😛
Dziś piekłam – zaraz spróbuję jak smakuje!