Ciasto czekoladowo migdałowe

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto czekoladowo migdałowe:

  • 230 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 130 g cukru brązowego
  • 170 g miękkigo masła
  • 25 g  zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g uprażonych i obranych ze skórki migdałów drobno posiekanych

Wykonanie:

Najpierw mielimy migdały 25 g – czas 15 s/obr 9. Zmielone migdały przesypujemy do osobnego naczynia.

Rozpuszczamy czekoladę – instrukcja tutaj, następnie dosypujemy cukier i czekamy jak się rozpuści czas 2 min/obr. 5. Następnie dodajemy masło i również czekamy jak się rozpuści czas 1 min/obr 4

Dodajemy migdały i mieszamy całość 30 s/obr.4, dodajemy po jednym żółtku (białka zostawiamy na pianę) i ubijamy masę czas 3 min/obr. 4

Między czasie w dużej misce ubijamy pianę i łączymy z przygotowanym ciastem mieszając już łyżką. Na sam koniec dajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.

Ciasto w trakcie pieczenia ładnie rośnie jednak wierzch może nieco popękać. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz

  1. Karina

Dodaj komentarz