Ciasto Śnieżny puch Thermomix
Składniki na ciasto Śnieżny puch
Składniki na spód:
- ok 20 szt zwykłych prostokątnych herbatników
Składniki na masę serową:
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzącej wody
- 500 g twarogu sernikowego
- 20 g domowego cukru pudru z wanilią
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na kokosową posypkę:
- 1 łyżka masła
- 80g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
Wykonanie przepisu na ciasto Śnieżny puch:
Blaszkę o wymiarach 20X25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy herbatniki. Blaszę odstawiamy.
Galaretki ropuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy ok 1 min i odstawiamy do wystudzenia.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę (powinna być bardzo dobrze schłodzona)oraz dajemy cukier puder. Jeżeli nie mamy swojego cukru pudru z wanilią to do zwykłego cukru pudru dodajemy opakowanie cukru waniliowego.
Nastawiamy Thermomix czas 40s/obr.4. Przez otwór w pokrywie musimy obserwować stan ubijania śmietany. Jeżeli śmietana do tego czasu nam się nie ubije wydłużamy czas (indywidualnie)
Następnie nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.3 i dodajemy po łyżce sera na sernik. Do końca czasu masa powinna być dokładnie wymieszana.
Ponownie nastawiamy Thermomix tym razem na dłuższy czas 3 min/obr.2 i dolewamy małymi częściami zimną galaretkę.
Wymieszaną masę delikatnie przelewamy na wyłożone wcześniej herbatniki. Wierzch masy posypujemy wystudzonymi wiórkami kokosowymi.
Blaszkę wkładamy do lodówki aby masa stężała. Najlepiej na całą noc.