Ciasto Śnieżny puch

Ciasto Śnieżny puch
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto Śnieżny puch Thermomix

Składniki na ciasto Śnieżny puch

Składniki na spód:

  • ok 20 szt zwykłych prostokątnych herbatników

Składniki na masę serową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml  wrzącej wody
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 20 g domowego cukru pudru z wanilią
  • 250 ml śmietany kremówki 30%

Składniki na kokosową posypkę:

  • 1  łyżka masła
  • 80g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie przepisu na ciasto Śnieżny puch:

Blaszkę o wymiarach 20X25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy herbatniki. Blaszę odstawiamy.

Galaretki ropuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.

Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy ok 1 min i odstawiamy do wystudzenia.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę (powinna być bardzo dobrze schłodzona)oraz dajemy cukier puder. Jeżeli nie mamy swojego cukru pudru z wanilią to do zwykłego cukru pudru dodajemy opakowanie cukru waniliowego.

Thermomix Śnieżny puch

Ciasto Śnieżny puch Thermomix prepisy

Nastawiamy Thermomix czas 40s/obr.4. Przez otwór w pokrywie musimy obserwować stan ubijania śmietany. Jeżeli śmietana do tego czasu nam się nie ubije wydłużamy czas (indywidualnie)

Następnie nastawiamy Thermomix na czas 1 min/obr.3 i dodajemy po łyżce sera na sernik. Do końca czasu masa powinna być dokładnie wymieszana.

Ponownie nastawiamy Thermomix tym razem na dłuższy czas 3 min/obr.2 i dolewamy małymi częściami zimną galaretkę.

Wymieszaną masę delikatnie przelewamy na wyłożone wcześniej herbatniki. Wierzch masy posypujemy wystudzonymi wiórkami kokosowymi.

Blaszkę wkładamy do lodówki aby masa stężała. Najlepiej na całą noc.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.