Tort zrobiony na podstawie przepisu na ciasto Malinowa chmurka. Z racji tego, że to tort ciasto kruche zastąpiłam biszkoptem i na wierzch nie dawałam bezy tylko ozdobny urodzinowy opłatek.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.
Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.
Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli.
Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na galaretkę z malinami:
- 600 g malin świeżych lub mrożonych
- 3 malinowe galaretki
- 3 szklanki wody
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia czas 2 min/tepm. 100/obr.1. Dosypujemy galaretki i mieszamy czas 1 min/obr.3
Do miski wsypujemy maliny i zalewamy gorącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. (czas tęenia zależy jakie mamy maliny. Jeżeli mamy mrożone galaretka tężeje ok 5 min)
Składnik na krem śmietankowy z wanilią:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 30 g cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii lub cukier puder z wanilią
Składniki na krem śmietankowy z wanilią powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin.
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na krem, zakładamy motylek i mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 3 min/obr.3.
Składanie tortu:
Biszkopt pozostawiamy w tortownicy. Brzegi tortownicy wykładamy. Na zimny biszkopt wlewamy tężejącą galaretkę.
Galaretka nie może być płynna ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt.
Tortownicę odstawiamy do lodówki aby galaretka nam stężała całkowicie. (najlepiej na całą noc)
Na zastygłą galaretkę wykładamy krem.
Dekorujemy wg. uznania.
Ja robiłam tort na 5 urodziny dla miłośniczki Krainy Lodu dlatego na wierzch położyłam opłatek z Elzą i resztę tortu posypałam wiórkami kokosowymi (imitacja śniegu)
Jaka srednica tortownicy?
Bardzo dobry przepis. Robiłem już kilka razy. Jedyne co zmieniłem, to że przekrawam biszkopt po ostygnięciu wzdłuż, a następnie pomiędzy dwa biszkopty daje galaretkę. Wszystkim zawsze smakuje.