Tort a’la malinowa chmurka

Tort a’la malinowa chmurka
Print Friendly, PDF & Email

Tort zrobiony na podstawie przepisu na ciasto Malinowa chmurka. Z racji tego, że to tort ciasto kruche zastąpiłam biszkoptem i na wierzch nie dawałam bezy tylko ozdobny urodzinowy opłatek.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.

Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.

Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli.

Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia czas 2 min/tepm. 100/obr.1. Dosypujemy galaretki i mieszamy czas 1 min/obr.3

Do miski wsypujemy maliny i zalewamy gorącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. (czas tęenia zależy jakie mamy maliny. Jeżeli mamy mrożone galaretka tężeje ok 5 min)

 

Składnik na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii lub cukier puder z wanilią

Składniki na krem śmietankowy z wanilią powinny chłodzić się w lodówce min. 12 godzin.

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki na krem, zakładamy motylek i mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 3 min/obr.3.

Składanie tortu:

Biszkopt pozostawiamy w tortownicy. Brzegi tortownicy wykładamy. Na zimny biszkopt wlewamy tężejącą galaretkę.

Galaretka nie może być płynna ponieważ może nam wsiąknąć w biszkopt.

Tortownicę odstawiamy do lodówki aby galaretka nam stężała całkowicie. (najlepiej na całą noc)

Na zastygłą galaretkę wykładamy krem.

Dekorujemy wg. uznania.

Ja robiłam tort na 5 urodziny dla miłośniczki Krainy Lodu dlatego na wierzch położyłam opłatek z Elzą i resztę tortu posypałam wiórkami kokosowymi (imitacja śniegu)

 

2 komentarze

  1. Ola
  2. Paweł

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.