Składniki:
- 30 g suszonych grzybów leśnych np. podgrzybków, kozaków
- 70 g świeżych grzybów (ja użyłam mrożonych)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 szt ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- 2 szt ziela angielskiego
- listek laurowy
- pieprz, sól
- 2 łyżki masła
- 100 g śmietany
- 1200 g wody
Wykonanie:
Grzyby rozmrażamy a suszone zalewamy wodą.Do naczynia Thermomix dajemy warzywa ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy czas 30 s/obr.4. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą (możemy użyć wody z grzybów suszonych) i gotujemy czas 35 min/temp.100/obr.1.
Cebulę kroimy drobno w kostkę. Podsmażamy na patelni na maśle. Na patelnię dajemy pokrojone rozmrożone grzyby i odciśnięte z wody grzyby suszone. Podsmażamy całość.
Do naczynia Thermomix dajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gotujemy czas 15 min/temp. 100/obr.1. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i miksujemy na krem czas 1 min/obr.10
Uwagi: Przed miksowaniem zawsze odlewam część wody i miksuję z mniejszą ilością wody. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewam wtedy wodę.
Zupę podajemy z grzybowym makaronem lub zielonymi szpinakowymi naleśnikami.