Zupa krem z leśnych grzybów

Zupa krem z leśnych grzybów

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych np. podgrzybków, kozaków
  • 70 g świeżych grzybów (ja użyłam mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szt ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 2 szt ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki masła
  • 100 g śmietany
  • 1200 g wody

Wykonanie:

Grzyby rozmrażamy a suszone zalewamy wodą.Do naczynia Thermomix dajemy warzywa ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler kroimy czas 30 s/obr.4. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą (możemy użyć wody z grzybów suszonych) i gotujemy czas 35 min/temp.100/obr.1.

Cebulę kroimy drobno w kostkę. Podsmażamy na patelni na maśle. Na patelnię dajemy pokrojone rozmrożone grzyby i odciśnięte z wody grzyby suszone. Podsmażamy całość.

Do naczynia Thermomix dajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gotujemy czas 15 min/temp. 100/obr.1. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i miksujemy na krem czas 1 min/obr.10

 

Uwagi: Przed miksowaniem zawsze odlewam część wody i miksuję z mniejszą ilością wody. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewam wtedy wodę.

Zupę podajemy z grzybowym makaronem lub zielonymi szpinakowymi naleśnikami.

Przepisy Thermomix Zupa krem z grzybów leśnych

Przepisy Thermomix Zupa krem z grzybów leśnych

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock