Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną

Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

 Prażona kasza gryczana:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz

Smalec:

  • 1 cebula (70 g)
  • 1 jabłko  (120 g)
  • 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną mieszamy z olejem i przyprawami. Rozkładamy kaszę równomiernie na blaszce do pieczenia (wykładamy ją papierem do pieczenia) i pieczemy do chrupkości kaszy czas 15 min temp. 200.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i jabłko kroimy czas 15s/obr.4 dolewamy olej, dodajemy przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i cukier. Podduszamy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne soft. Całość przekładamy do innego naczynia. Wyjmujemy ziarenka przypraw i liść laurowy.

Do naczynia Thermomix dajemy fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy miksujemy czas 30 s/obr.6-7 (nie musimy dokładnie mieszać) Dodajemy cebulkę z jabłkami oraz kaszę gryczaną.

Mieszamy z pomocą kopystki czas 20 s/obr 4.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smalec smakuje najlepiej następnego dnia. Polecam wersję  ogórkiem kiszonym.

Przepis pochodzi z Jadłonomii.

Thermomix przepisy. Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną.

Thermomix przepisy. Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną.

Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.