Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
Smalec:
- 1 cebula (70 g)
- 1 jabłko (120 g)
- 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 40 g oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną mieszamy z olejem i przyprawami. Rozkładamy kaszę równomiernie na blaszce do pieczenia (wykładamy ją papierem do pieczenia) i pieczemy do chrupkości kaszy czas 15 min temp. 200.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i jabłko kroimy czas 15s/obr.4 dolewamy olej, dodajemy przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i cukier. Podduszamy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne soft. Całość przekładamy do innego naczynia. Wyjmujemy ziarenka przypraw i liść laurowy.
Do naczynia Thermomix dajemy fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy miksujemy czas 30 s/obr.6-7 (nie musimy dokładnie mieszać) Dodajemy cebulkę z jabłkami oraz kaszę gryczaną.
Mieszamy z pomocą kopystki czas 20 s/obr 4.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smalec smakuje najlepiej następnego dnia. Polecam wersję ogórkiem kiszonym.
Przepis pochodzi z Jadłonomii.
Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com