Mieszkam na podkarpaciu i tutaj jedną z potraw wigilijnych jest barszcz grzybowy podawany z ziemniakami. Po pierogach ze śliwami moje ulubione i wyczekiwane danie.
Składniki:
- 200 ml zakwasu na żurek
- 900 ml wody
- 20 g suszonych grzybów
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
Wykonanie:
Grzyby należy namoczyć w wodzie i ostawić na całą noc. (woda powinna zakryć grzyby)
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy czas 5 min/temp. 100 stopni/obr 1.
Następnie dodajemy zakwasu na żurek i śmietanę ( śmietanę możemy rozprowadzić w wodzie aby nie było później grudek) oraz pokrojone na drobno grzyby razem z wodą (w której się moczyły) gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr. 1.