Składniki na ok 15-20 choinek:
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy masło z cukrem i skórką cytrynową. Ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr.4. Dodajemy jajka i ekstrakt z wanili i ucieramy ponownie czas 1 min/obr.4 Wyciągamy motylek i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min (może leżeć nawet całą noc). Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo elastyczne.
Z ciasta wykrawamy różnej wielkości gwiazdki,pieczemy ok 7 minut w 180 stopniach. Gwiazdki kładziemy od największej do najmniejszej i łączymy lukrem. Ozdabiamy.