Cytrynowe choinki

Cytrynowe choinki
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ok 15-20 choinek:

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka skórki  z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy masło z cukrem i skórką cytrynową. Ucieramy na gładką masę czas 5 min/obr.4. Dodajemy jajka i ekstrakt z wanili i ucieramy ponownie czas 1 min/obr.4 Wyciągamy motylek i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min (może leżeć nawet całą noc). Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo elastyczne.

Z ciasta wykrawamy różnej wielkości gwiazdki,pieczemy ok 7 minut w 180 stopniach. Gwiazdki kładziemy od największej do najmniejszej i łączymy lukrem. Ozdabiamy.

choinka_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.