
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 300 g masy makowej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix przesiewamy mąkę, sól, dodajemy pokrojone w plastry masło i mieszamy czas 30 s/obr.5. Dodajemy cukier puder, żółtko i mieszamy czas 1 min/Interwał (gdyby ciasto nam się nie chciało uformować wówczas dodajemy śmietanę).
Tak przygotowane ciasto formujemy w kule i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki. (spróbowałam z foremką nieposmarowaną tłuszczem i babeczka równie dobrze odeszła od foremki)
Masę makową mieszamy z pozostałym białkiem. Do foremki dodajemy masę makową i możemy przykryć babeczki płatem ciasta jak na zdjęciu.
Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.