Grzybowe pierogi z kapustą:
Ciasto na pierogi:
- 20 g suszonych grzybów
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 miarki ciepłej wody
- sól
Grzyby umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy na mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Interwał/Thermomix
Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię i na 30 minut zostawiamy.
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 200 g kiszonej kapusty(ugotowanej)
- sól i pieprz do smaku
Cebulę umieszczamy w Thermomix i rozdrabniamy czas 10s/obr.5. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy. Ugotowaną i odciśniętą kapustę umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy czas 10s/obr.5-6. Dodajemy do cebulki i podsmażamy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła i nadziewamy farszem.
Jadłam Grzybowe pierogi z kapustą są pyszne szczególnie te z przepisu Gosi 🙂
Fajnie wyszly, sadze, ze beda pyszne. Na razie czekaja w zamrazarce na Wigilie.
1/2 miarki wody – czyli ile dokladnie?
Miarka jest zalączona do urządzenia Thermomix. Pół tej miarki.