
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 120 g oleju
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rozpuszczonej czekolady wg tej wskazówki
Krem:
- 330 g mocno schłodzonej śmietany 30%
- 150 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- zielony barwnik
Dodatkowo:
- perełki do dekoracji
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy czas 15 s/obr.4. Dodajemy olej, jajko, jogurt, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy czas 20 s/obr.5.
Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki i wlewamy ciasto. Z podanej porcji wychodzi 12 szt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 min.
Wykonanie kremu:
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy śmietanę ubijamy czas 30 s/obr.4 Musimy dokładnie obserwować konsystencję śmietany ponieważ czas ubijania zależy od temperatury śmietany i łatwo z bitej śmietany zrobić masło. Wyciągamy motylek i dokładamy serek mascarpone, cukier puder i zielony barwnik. Mieszamy czas 30 s/obr.5
Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy zimne muffinki.